Drugog dana 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), premijerno je prikazan dokumentarni film “1001 noć” redateljice Rea Rajčić.

Film je prikazan u Scotiabank festivalskoj kino dvorani u centru Toronta pred velikim brojem gledatelja. Od sedam prikazanih kratkometražnih uradaka iz cijelog svijeta, “1001 noć” je jedini dokumentarni film. Na premijeri su bili prisutni članovi ekipe filma, uključujući redateljicu Reu Rajčić, producenticu Tinu Tišljar, direktora fotografije Marinka Marinkića i montažerku Karlu Folnović.

Publika u Torontu je odmah pokazala veliko zanimanje za film i s oduševljenjem pratila njegovu priču. Reakcije nakon prikazivanja su bile izuzetno pozitivne, s puno osmijeha i pohvala. Redateljica Rea Rajčić izjavila je: “Drago mi je što je gotovo cijela ekipa filma bila prisutna na premijeri i što ćemo film prikazivati na još nekoliko festivalskih projekcija.”

“1001 noć” je uvršten u glavni natjecateljski program Kratki rezovi (Short Cuts) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu. Film prati prijateljice Emu (89) i Maju (85), dvije najvjernije gledateljice turskih sapunica koje svaku večer provode zajedno u Eminom stanu u Splitu. Redateljica je izrazila divljenje prema energiji i živosti Eme i Maje, koje su žene na pragu devedesetih.

Međunarodni filmski festival u Torontu je jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala, a posljednji put je Hrvatska predstavljena 2016. godine s filmom “Po čovika” Kristine Kumrić.

Producentica Rea Rajčić je s filmom “1001 noć” ostvarila svoj redateljski prvijenac. Njena produkcijska kuća Eclectica stoji iza mnogih uspješnih projekata, uključujući “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca, dokumentarnu seriju “Kolaži o laži” Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin, te adaptaciju poznatog romana “Proslava” Damira Karakaša.

Uz Reu Rajčić kao producenticu, tim filma “1001 noć” čine Tina Tišljar kao producentica, Marinko Marinkić kao direktor fotografije, Karla Folnović kao montažerka, Luka Gamulin kao dizajner zvuka, Dubravko Robić kao skladatelj, Ivan Zelić iz studija Nazor kao miks tehničar zvuka i Tomislav Stojanović iz Eclectice za kolor korekciju.

Piše: Showbuzz

Related Article