Branko Đurić se prisjeća prerano preminulog prijatelja Dražena Ričla, osnivača Crvene jabuke, na svom Instagram profilu.

Glumac Branko Đurić je svoje pratitelje na Instagramu duboko dirnuo svojom najnovijom objavom. On se prisjeća svog dragog prijatelja i kolege, Dražena Ričla, koji je bio jedan od najpoznatijih izvođača u regiji. Na današnji dan prije 37 godina, ovaj talentirani glazbenik nas je napustio.

Dražen Ričl, poznat kao Zijo i Para, bio je osnivač i glavni pjevač benda Crvena jabuka. Nažalost, njegov život je prekinut na tragičan način.

Nesreća se dogodila dok su članovi benda putovali na koncert u Mostar. Na licu mjesta je izgubio život bas gitarist Aljoša Buha, dok je Ričl podlegao ozljedama 1. listopada 1986. godine. Branko Đurić Đuro svake godine se sjeti ovog tužnog dana koji je rastužio čitavu bivšu državu.

Uz crno-bijelu fotografiju na kojoj je sa Draženom, Đurić je napisao: ”Još si tu, duboko ispod kože. 37 godina otkako je otišao najbolji od nas”.

Dražen Ričl je snimio legendarni album ”Crvena jabuka”, koji je postao jedan od najtraženijih na prostoru bivše Jugoslavije. Također, bio je jedan od osnivača pokreta Novi primitivizam. Mnogi ga pamte po nastupima u humorističkom serijalu ”Top lista nadrealista” iz 1984. godine, čiji se humor i danas može pronaći na YouTubeu i ostaje popularan i među mlađim generacijama.

Đurićeva objava na Instagramu izazvala je osjećaj nostalgije i tuge kod njegovih pratitelja. Neki od komentara su: ”Kakva fotka…”, ”Svaki put kad čujem kulu kraj Begove džamije, sjetim se njega”, ”Duša neprežaljena”, ”Stara dobra vremena koja jako nedostaju”.

Dražen Ričl je bio poznat kao jedan od najboljih gitarista sarajevske rock scene, zbog čega je dobio nadimak “Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu općina Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda”.

Crvena jabuka je osnovana 1985. godine zajedno sa Zlatkom Arslanagićem.

Piše: Showbuzz

Related Article