Dokumentarac “El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo je više od 5000 gledatelja, a nove projekcije filma su zakazane u Zagrebu, Puli i Osijeku.

Dokumentarac “El Shatt – nacrt za utopiju” redatelja Ivana Ramljaka ostvario je iznimno visoku gledanost od početka kino distribucije u srpnju. Više od pet tisuća gledatelja je prepoznalo vrijednost ove dokumentarne forme, što govori o sjajnom prijemu domaće publike.

Osim sjajne gledanosti, film je osvojio i brojne nagrade. Na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, “El Shatt – nacrt za utopiju” je osvojio posebno priznanje i Nagradu publike. Na 21. Liburnia Film Festivalu, film je osvojio čak tri nagrade: Nagradu publike, Boris Poljak nagradu za najboljeg snimatelja, i Jelena Maksimović za najbolju montažu.

U protekla dva mjeseca, film “El Shatt – nacrt za utopiju” prikazan je u više od 20 gradova, uključujući i turneju po hrvatskim otocima i gradovima na Jadranu. Tijekom tekućeg tjedna su zakazane projekcije u Zagrebu, Puli, Osijeku i Drveniku.

“El Shatt – nacrt za utopiju” tematizira važan dio jugoslavenske prošlosti – evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom II. svjetskog rata. Film prikazuje evakuaciju koju je organizirao Josip Broz Tito uz pomoć Saveznika, stvarajući kompleks izbjegličkih logora u pustinji egipatskog poluotoka Sinaja. Ovi logori su predstavljali model naselja kojim se demonstrirala ideja nove Jugoslavije nakon završetka rata.

Dokumentarac “El Shatt – nacrt za utopiju” potpisuje Ivan Ramljak kao redatelj i scenarist. Snimatelj je Boris Poljak, a montažu je radila Jelena Maksimović. Za oblikovanje zvuka je zadužen Vladimir Živković, a produkciju potpisuje kuća Kompot uz koprodukciju Iva Plemić-Divjak, Mladena Kovačevića i Sunčice Fradelić.

Za više informacija o filmu “El Shatt – nacrt za utopiju”, posjetite Showbuzz.

Related Article