Znati kako pravilno reagirati kada osoba padne u nesvijest može biti ključno za njezino spašavanje. Ecija Ojdanić nedavno je doživjela takvu situaciju na maratonu, te je podijelila svoje iskustvo na društvenim mrežama.

Glumica Ecija Ojdanić, koja je poznata po svojoj strasti prema trčanju, pokušala je dočarati kako je izgledao jedan nedavni maraton na svojem Instagram profilu. Otkrila je da je unatoč lošem osjećaju, borila se do samog kraja.

Na težim dijelovima maratona, Ecija je sklopila savez s drugom trkačicom koja je trčala s njom u istom tempu. Bez puno riječi, podržavale su se i motivirale jedna drugu. U jednom trenutku, Ecija je postala toliko iscrpljena da je zamolila svoju suputnicu da pozove hitnu pomoć ako izgubi svijest. Srećom, to se nije dogodilo, a obje su uspjele doći do cilja.

Ova priča o uravnoteženosti i podršci među trkačima ističe važnost brige i solidarnosti u takvim trenucima. Kada se suočite s nekom sličnom situacijom, važno je znati kako pravilno postupiti.

Ukoliko se netko oko vas sruši i izgubi svijest, slijedite ove korake:

  1. Provjerite je li osoba svjesna pozivanjem njezinog imena i nežnim lupkanjem po ramenu.
  2. Potražite znakove disanja, slušajući da li osoba diše i provjeravanjem ima li pokreta prsnog koša.
  3. Ako nema znakova života, pozovite hitnu pomoć i započnite s oživljavanjem (pružanjem kardiopulmonalne reanimacije). Ako ne znate kako to učiniti, poslušajte upute dispečera hitne službe.
  4. Ako ima znakove života (diše, ima puls), okrenite je u bočni položaj kako bi se spriječila gušenja povraćanjem ili jezikom.
  5. Nastavite pratiti disanje i puls dok ne stigne hitna pomoć.

U hitnim situacijama, brza i ispravna reakcija može spasiti život. Stoga je važno educirati se o pružanju prve pomoći te biti spreman na takve situacije.Piše: Showbuzz (izvor: https://showbuzz.dnevnik.hr/zanimljivosti/ecija-ojdanic-na-svom-instagram-profilu-podijelila-je-zanimljive-detalje-sa-utrke—803063.html)

Related Article