Biti na Isusovu grobu u Jeruzalemu, na sam blagdan Male Gospe i to na 20. godišnjicu svojeg obraćenja, Marija Husar Rimac nije mogla ljepše zamisliti. Uz supruga Vjekoslava i dvojicu sinova hodočastila je u Svetu Zemlju. O vjeri, obitelji i putovanju života, sve uoči rata u Izraelu, Marija je razgovarala s našom Lanom Samaržijom za In magazin.

Prije 20 godina Marija Husar Rimac doživjela je obraćenje i svoj život predala Bogu. Ova godišnjica bila je savršen povod da s obitelji ode na kako kaže, putovanje života, u Svetu Zemlju.

”Kad smo saznali da Fra Ivan Matić, i poslužitelji iz Tabora planiraju ići u Svetu Zemlju, i to baš uoči Male Gospe, a ja sam proslavila svoj 20. ročkas, dan mog obraćenja, Vjeko i ja samo se pogledali i rekli idemo, i to idemo svi četvero”, priča Marija. 

Posebno je to putovanje za vjernike na kojem kroz povijest vjera postaje stvarnost:

”Kad staneš na to tlo tamo i kad hodaš putevima gdje je stvarno Isus Krist hodao, gdje je činio čudesa, možeš ga puno bolje razumjeti i možeš puno bolje razumjeti svoju vjeru. Skroz drugačije gledam i na sveto pismo, i na molitvu krunice. Tim putovanjem prođeš cijeli Isusov život”, govori Marija. 

Bazilika Navještenja u Nazaretu na nju je ostavila snažan dojam.

”Tamo je ta mala spiljica u kojoj je anđeo navjestio da će Marija začeti po duhu svetome i sami taj ulazak u tu bazliku je u meni preplavio emocije kao majke, i te jedne svetosti samog tog roditeljstva, majčinstva, i služenja, gdje mi pristajemo služiti svojoj obitelji i djeci”, priča Marija. 

Oko bazilike su postavljena umjetnička djela s likovima Gospe koja se štuje u cijelom svijetu. Ovdje se mogu vidjeti mozaici i brončani reljef Gospe bistričke, sinjske i trsatske. Goru Karmel i Tabor pamtit će pak po nećemu drugome:

”Niko je dobio virozicu, pa je i povraćao, obilježio ej svako svetište taj dan, ali je to stoički, hrabro podnio, i Ivan i Niko su stvarno bili genijalni hodočasnici”, govori Marija. 

No zdravlje ih je ipak poslužilo i hodočašće su nastavili. Na putu od Nazareta prema Galilejskom jezeru je Kana Galilejska. Mjesto je to opisano u Novom zavjetu na kojem je Isus na svadbi učinio svoje prvo čudo pretvaranja vode u vino:

”Vjeko i ja inače svakih 5 godina obnavljamo bračne zavjete, sve ove godine smo malo ranije, planirali smo sljedeće, ali ovo je bilo posebno da baš u Kani možemo obnoviti bračne zavjete. I da nam je to napravio naš fra Ivan Matić”, kaže. 

Zagazili su u Galilejsko more po kojem je Isus hodao. Na mjestu gdje rijeka Jordan iz njega istječe, Ivan Krstitelj je pak krstio Isusa. Pustinja ih je navela na promišljanje:

”Pogotovo taj moment gdje je Isus 40 dana otišao u pustinju molit što je naša korizma, i onda kad vidiš tu korizmu kako stvarno izgleda, naša je stvarno smijeh”, kaže. 

U Jeruzalemu je proslavila 20 godina od svojeg obraćenja:

”Baš na taj dan, na Malu Gospu smo slavili svetu misu tamo, i posjetili Isusov grob, svi četvero. Zapravo cijelim tim putovanjem prođeš cijeli Isusov život”, priča Marija. 

Ali se i susretneš s nekim drugim kulturama i vjerama. Sveta zemlja sjecište je triju velikih religija – kršćanstva, judaizma i islama.

”Bio je petak kad smo došli u Jeruzalem, kad su muslimani išli na svoju molitvu pa ih je bilo lijepo vidjeti i male i stare s čilimima idu na svoju molitvu, bili smo i za šabat pa smo vdjeli i židovsku zajednicu kako idu na zid plača”, priča. 

Marija je sretna što je posjetila Svetu zemlju za koju će je uvijek vezati nezaboravne uspomene i proživljena iskustva. Naime tek koji dan nakon njihova povratka u domovinu u Izraelu je buknuo rat. Turistička putovanja i hodočašća više nisu moguća.

 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Piše: Showbuzz

Related Article