kumovi

“Kumovi” je emotivna dramska serija koja se vrti oko temeljnih vrijednosti obitelji i ljubavi. Smještena u zabačeni kutak mjesta Zaglave, serija istražuje dinamiku između tri različite obitelji: Macana, bogatih novopridošlica; Akrapa, lokalnih moćnika; i Gotovaca, kriminalaca koji su se vratili iz grada. Ove obitelji, povezane kroz kumstvo i zajedničke interese, naći će se u središtu sukoba i borbe za financijsku dominaciju.

U ovoj seriji, kumovi ne samo da dijele bliske veze, već i otkrivaju da su braća. Ova otkrića dodatno kompliciraju njihove odnose i potpiruju rivalstvo, posebno kada je u pitanju naslijeđe koje ostaje iza njihovog oca. Dok se bore za svoje ambicije i, u nekim slučajevima, za osnovnu egzistenciju, riskiraju ono što je za njih najdragocjenije.

Ova serija “Kumovi” donosi ne samo uzbudljive zaplete i likove, već i duboko ukorijenjene poruke o važnosti obitelji, ljubavi i zajedništva u suvremenom društvu.”

Glavni likovi u seriji:

STIPAN MACAN (Milan Štrljić): Otac Vinku i Aljoši, Ivkin brat, bogati starosjedioc mjesta. Autoritativan, patrijarhalan, utjecajan, domišljat, diči se svojim postignućima, ponosan, uporan, tašt, tradicionalan i bogat. Udovac je i živi sa sestrom Ivkom.

Žive na njegovom velikom imanju i dijele svakodnevicu. Ivka je jedina osoba s kojom potpuno otvoreno razgovara i koja zna gotovo sve o njemu.

Stipan je uvjeren da je najpametniji, najmudriji i da je uvijek u pravu pa svima dijeli savjete očekujući da ih ovi i usvoje. Iako je pažljiv i oprezan s novcem nije škrt. Strast mu je kartanje i boćanje, voli društvo.

ALJOŠA GOTOVAC (Vladimir Tintor): Aljoša je propali financijski savjetnik, povratnik u Zaglave, Vesnin suprug, Larin i Jankov otac, Stipanov nezakoniti sin i Vinkov polubrat. Aljoša je zgodan, uglađen, šarmantan, dostojanstven u držanju, pomalo samodopadan u komunikaciji, ali dovoljno inteligentan da aroganciju sakrije.

Licemjeran taman onoliko koliko mora biti da bi uspio i nepošten dovoljno da bi se obogatio. Voli udoban i lagodan život, esteta je i strastveni kolekcionar umjetnina te je za novac, koji mu omogućuje te statusne simbole, spreman učiniti štošta. Više od novca, Aljošu motivira renome i slika koju o sebi gradi. Činjenica da je sam stekao sve što ima, da se izdigao iz sirotinje iz koje potječe, mu daje samopouzdanje i osjećaj vrijednosti i svrhe.

Ponosan na svoj životopis, uspjehe, ugledne ljude s kojima se druži i posluje i zadovoljan slikom idilične obitelji, Aljoša misli da je ostvario sve u životu – postao je onaj čovjek koji je oduvijek htio biti tj. čovjek kojem svi drugi imaju na čemu zavidjeti.

Kad ga zbog jedne pogreške sina Janka uhite, javno prozovu i zaplijene mu svu imovinu, Aljošin svijet se ruši! Potpuno izbačen iz tračnica, trpi ne samo vanjsku osudu, već i optužbe obitelji koja je pred raskolom. , Aljoša se osjeća odgovornim i odlučuje ga zaštititi.

Preuzima svu krivnju na sebe i trpi sve posljedice. Ponižen, osramoćen, praktički ucijenjen jamčevinom koju za njega plaća kum Vinko na nagovor oca mu Stipana, Aljoša se vraća sa svojom obitelji u rodno mjesto Zaglave.

VESNA (Olga Pakalović): Aljošina supruga, Larina i Jankova majka. Lijepa, njegovana žena, uvijek sređena, pomalo ekstravagantna, obrazovana dama sa stilom i manirama. Samouvjerena, prilično lijena, hirovita, snob i egocentrična. Usmjerena je na sebe i svoje potrebe. Djecu voli i želi im sjajan život, ali naučena na pomoć posluge te se ne bavi kućanskim poslovima.

Voli čitati, družiti se, a više od svega voli kupovati! Bistra, britka, ironična, pronicljiva žena koja je živjela lagodan život ispunjen putovanjima i ljepotom, a zadesila ju je suprugova propast i neimaština. Vesna je potpuno šokirana obiteljskom propašću, ljuta na muža kojeg drži odgovornim za ponašanje sina razmetnog i šokirana preseljenjem u zabit zvanu Zaglave. U novim uvjetima njezin i Aljošin, do tada idealan brak, bit će na kušnji.

JANKO (Momčilo Otašević): Aljošin i Vesnin sin, Larin brat. Zgodan, srčan, neposredan tip koji hrabrošću i šarmom privlači žene. Iako mu se praktički bacaju pod noge, Janko nije zaljubljive prirode. Sklon je neobaveznim odnosima i teško se veže. Sve dok ne upozna lijepu Luce…

Janko je naučen na dobar život i iskustvo mu je pokazalo da se ni za što ne mora puno truditi. Obiteljske veze i reputacija donijeli su mu dobro školovanje, zanimljive prijatelje, luksuz i općenito lagodan život. Silno je htio ići očevim stopama i što prije se ubaciti u poslovne vode. No, njegova emocionalna zrelost ne prati njegove poslovne ambicije. Upada u manje probleme često zato što je zelen u poslu. Pravu stvarnost upoznaje tek kad njegovom krivnjom oca privedu, zaplijene im svu imovinu i njega kao kriminalca odvedu na ispitivanje.

LARA (Nika Barišić): Aljošina i Vesnina kćer, Jankova sestra, dizajnerica. Lara je zgodna, u trendu i samodopadna. Usuštini nije loša, niti je zla, ali se ne opterećuje tuđim osjećajima pa zna ispasti bešćutna. Željna je priznanja, zavodljiva i sklona avanturama. Ne brinu je sankcije i ne zna što je odgovornost.

Nije ponosna kao Janko pa nema ni srama. Ne sumnja u to da će joj okolina ugoditi i želi nedostižne stvari. Lara je, kao i ostatak obitelji, zgrožena preseljenjem i činjenicom da su postali siromašni. No, ona se, nakon kratkotrajne histerije, za razliku od ostatka obitelji prva pribere i otvori se mjestu i mještanima. Uvjerena je da je socijalno dovoljno inteligentna i prirodno superiorna da će u toj zabiti vrlo lako i brzo postati zvijezda.

VINKO MACAN (Vedran Mlikota): Stipanov sin, Jadrankin suprug, otac dviju kćeri, Matije i Pere, vlasnik pumpe. Vinko je jak, fizički upečatljiv, alfa muškarac. Direktan, jednostavan, prost, poduzetan, neobrazovan, ali poslovno produktivan. Skrbi za obitelj i radi danonoćno da bi im osigurao mirnu budućnost.

Ima skladan brak bez puno iznenađenja i s pokojom zdravom trzavicom. On voli svoju Jadranku i ona voli njega. Vinko nije do kraja ni svjestan koliko bi bez nje bio izgubljen, ali mu ona drage volje prepušta ulogu glave obitelji i podržava ga u svemu što radi jer zna da radi za njih. Vinko je marljiv i nije sebičan, ali voli imati osjećaj da je glavni. Oca Stipana poštuje i spreman je ići i protiv svoje volje ako to otac izričito traži. Vinku je žao što nema muške djece, ali o tome ne priča, za razliku od Stipana koji to stalno spominje. Ponosan je na svoje dvije kćerke Matiju i Pere koje štiti.

JADRANKA MACAN (Daria Lorenci): Vinkova supruga, majka od Matije i Pere, gastarbajterica porijeklom iz Bosne. Čvrstog karaktera, iskrena i borbena kad je se izazove, nježna kad treba utješiti, sućutna kad je netko u problemu, Jadranka je žena koja drži sva četiri kuta Macanove kuće. Sretna je sa svojom obitelji i oni su joj centar svijeta. Tradicionalna je, ali nije zadrta i dozvoljava drugačije životne modele. Jadranka ima takta i dovoljno životnog iskustva da zna kad treba stisnuti, a kad otpustiti.

Većinu problema Jadranka riješi zdravim stavom prema životu. Nema gorčine ni zamjeranja prema drugima i vođena je pozitivnim ciljevima. Iako je Vinko gazda, Jadranka se ne libi uzeti čekić i sama popraviti sitne kvarove po kući. Spretna je s rukama, dobra domaćica, izvrsna kuharica. U Njemačkoj je radila najniže poslove kojih se ni sada ne srami. Godinama je štedjela, uskraćivala si sitne radosti i ženske luksuze da bi ona i Vinko uspjeli steći sigurnost za cijelu obitelj i osigurati si lagodnu prijevremenu penziju. Sada su nadomak ostvarenja tog sna, no Aljošin povratak mijenja im planove. Jadranki je obitelj svetinja i svoje kćeri će braniti kao prava lavica.

IVKA (Radoslava Mrkšić): Stipanova starija sestra i desna ruka, Vinkova i Aljošina tetka. Ivka je stara cura bila i ostala. Nikad se nije udavala, nema djece i cijeli život je provela uz brata Stipana i njegovu obitelj. Kad je Stipanova žena umrla, Ivka je prirodno zauzela mjesto bake u obitelji. Vinka doživljava kao svoga sina, a Matiju i Pere kao unuke. Ivka ima poštovanje sviju u mjestu. Taj nedodirljivi status joj je omogućio brat zaštitnik, ali i njezino superiorno držanje.

Ivka nikad nije dala na sebe i na obitelj koja je ispred svega. Mudra je, oprezna, strpljiva, pomalo hladna i bez previše sentimenta za slabost. Drži se tradicije, s fratrom je najbolja prijateljica, a s babama iz mjesta izbjegava tračati. Više cijeni muško društvo i oni je tretiraju kao jednu od svojih. Ivka zna kartati, voli popiti, baš kao i Stipan i rastura u boćanju. Jedina je osoba na svijetu koja Stipanu smije reći istinu u lice bez da je on sankcionira, dapače da je spreman čuti što mu se govori.

Prije dolaska Gotovčevih: Ivka je jedina osoba koja zna istinu – da je Aljoša Stipanov sin. Ivka je sama povezala kockice i shvatila o čemu se radi. Znala je za aferu Stipana i Anke i bez da joj je itko to rekao – predobro poznaje brata da bi joj išta mogao sakriti. Kad je Stipan saznao istinu Ivki nije dugo trebalo da ga suoči s pitanjem.

MATIJA MACAN (Mirna Mihelčić): Vinkova i Jadrankina kći, ekonomistica. Matija je pametna i spretna, mlada žena prosječnog stila bez puno šminke. Obitelj voli, roditelje poštuje. Radišna je i pomaže majci. S mlađom sestrom je tolerantna koliko može biti. Desna je ruka ocu u poslu i Vinko se nada da će jednog dana, kada on ode u penziju, ona voditi obiteljski biznis. Matija ne želi razočarati oca i radi ono što se od nje očekuje. U jednoj stvari mu ne može udovoljiti – ne može odoljeti Martinu Akrapu s kojim je u tajnoj, zabranjenoj vezi koju krije kao zmija noge.

Iako su Akrapi obiteljski neprijatelji i ona to dobro zna, Martin joj je slaba točka i ne može si pomoći. Matija je svjesna Martinovih mana. Zato joj je se vjerojatno i sviđa; jer je zabavan, avanturist, neozbiljan, slobodan… Sve što ona nije. Činjenica da vezu s Martinom ipak taji, govori da nije još spremna odreći se obitelji, kao što i nije sigurna je li Martin „taj“ zbog kojeg bi to trebala učiniti. Kada se za njihovu vezu sazna, kada vidi razočaranog oca i bijesnog djeda, Matija će biti pred teškim izborom – stati iza sebe i svoga izbora (Martina) ili se pokoriti obitelji i pokajati se što ga je ikada i pogledala.

LUCE AKRAP (Ana Uršula Najev):  Zvonina i Anđelina kćer, liječnica. Obrazovana, ali druge znanjem ne posramljuje, dapače izbjegava učene razgovore jer su joj dosadni. Cijeni spontanost i humor. Ljepotu nema potrebu isticati, ali zna se srediti u posebnim prilikama. Najveća mana joj je tvrdoglavost i upornost. Liječnica je i radi u lokalnoj ordinaciji. Iako je iz obitelji Akrap nije zatrovana bijesom prema Macanima i sa svima u mjestu je u solidnim i korektnim odnosima.

Poduzetna je, stalno aktivna, okretna i sposobna. Oca Zvonu i majku Anđelu je davno prestala preodgajati i pokušava se baviti svojim životom. Brata Martina voli unatoč njegovom nestalnom karakteru i budalaštinama u koje se uvlači. On joj je slaba točka i ponekad, kao da je slijepa na njegov ulizivački karakter, vjeruje u njegovo veliko srce. Luce je stup i moralna vertikala obitelji Akrap i kao takva počesto je na meti kritika kako ukućana, tako i mještana.

ZVONE AKRAP (Stojan Matavulj): Anđelin suprug, otac Luci i Martinu, škrti načelnik. Zvone ima poziciju na vlasti i određenu moć – načelnik je opčine, ali nema novaca. Starosjedilac je u mjestu, ali nema vrijedne nekretnine ni poštovanje koje želi. Lukav je, stalno želi nekako profitirati, licemjeran i osvetoljubiv. Živi dosadan život sa zahtjevnom, lajavom ženom, u domu kojeg nikako da dovrše i grca u kreditima. Zvone stalno pokušava uspjeti i izdignuti se iz prosjeka.

Tako je kopajući političke veze došao i do ljudi koji su mu pomogli da se u Zaglave dovede cesta. Zvone je ucrtao put upravo do svog imanja i time se kani osigurati do kraja života. Jedino što ga može omesti je inatljivi Stipan Macan koji ne želi prodati svoju zemlju. A, bez te zemlje ništa od ceste. Zvone je bijesan na Macana i svim silama ga pokušava slomiti.

 

Related Article