U Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika službeno je otvorena međunarodna grupna izložba “Svjetovi unutar svjetova“ kustosice Jelene Tamindžije Donnart.

Upoznajte se s nevjerojatnim djelima pet renomiranih umjetnika koji su okupljeni na izložbi “Svjetovi unutar svjetova”. Ova izložba je prvobitno otvorena u veljači ove godine u Centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, a zatim je stigla i u Umjetničku galeriju Dubrovnik u travnju.

Dogovorena je putujuća izložba u tri faze, a domaćin posljednje etape je Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika / Meštrovićev paviljon. Izložba je rezultat umjetničke rezidencije koja se održala u centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, koji su osnovali Jacob i Patricia Asbæk, poznati kolekcionarski par iz Danske.

Umjetnici koji sudjeluju na izložbi bili su i sudionici umjetničkog rezidencijalnog projekta pod nazivom “Artist meets Chef” u hotelu Adriatic u Rovinju. Projekta vodi Udruga Nomad, s umjetničkim programom koje vode Vanja Žanko, Ana Petričić Gojanović, Daria Darmaniyan, Andrea Šarić, Dora Zane i Jelena Tamindžija Donnart.

Ova grupa umjetnika propituje svoju umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa, istražujući nova i već postavljena pitanja. Svaki umjetnik na izložbi donosi svoju jedinstvenu perspektivu i stil, od pitanja stvaranja slike i suvremenih problema hiperprodukcije vizualnog, pa sve do propitivanja naše percepcije prostora i antropocentričnog pogleda na svijet.

Predstavljeni umjetnici su Sophie Erlund iz Danske, Stephen Kent iz SAD-a, Josep Maynou iz Španjolske, Igor Eškinja iz Hrvatske i Marko Požlep iz Slovenije. Svaki od njih iznosi svoje individualno viđenje svijeta kroz svoje radove, koristeći različite tehnike i medije.

Projekt podržavaju CCA Andratx, Udruga Nomad, Umjetnička galerija Dubrovnik, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Danska umjetnička zaklada (Danish Arts Foundation), Goethe Institut, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Hilton Imperial Dubrovnik.

Izložba će biti otvorena do 8. listopada 2023. godine. Ne propustite priliku za posjetu ovoj nevjerojatnoj izložbi koja će vas izazvati na razmišljanje i iskusiti različite svjetove unutar umjetnosti.

Piše: Showbuzz

Related Article