Vojvotkinja od Albe, Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, bila je jedna od najintrigantnijih osoba u povijesti Španjolske.

U devet godina otkako je preminula, život vojvotkinje od Albe, čije je puno ime Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, ne prestaje privlačiti pažnju znatiželjnika. Ova španjolska plemkinja bila je istaknuta ličnost obilježena nizom skandala, ali i intrigantnih priča koje bi mogle poslužiti kao filmski scenarij.

Vojvotkinja Cayetana preminula je 2014. godine u dobi od 89 godina, a već je od mladosti bila poznata kao nevjerojatna ljepotica. Uživala je u brojnim privilegijama, kao što je vožnja konja u katedrali i izostanak klečanja pred papom.

Bila je vlasnica čak 49 titula, što je čini jednom od najnagrađivanijih osoba u povijesti. Također je posjedovala veliko bogatstvo, uključujući dvorce, palače i kuće diljem Španjolske. Među njima se isticao palača Liria u Madridu, koju su posjećivale slavne osobe poput Grace Kelly i Jackie Kennedy. Iako je imala takav ugled i bogatstvo, vojvotkinja nije bila pošteđena zanimljivog ljubavnog života.

Prvi put se udala 1947. godine, a njezino raskošno vjenčanje prozvano je najskupljim na svijetu. Imala je šestero djece, a nakon smrti prvog supruga udala se za bivšeg svećenika koji je bio 11 godina mlađi od nje. Nakon njegove smrti, vojvotkinja se zaljubila u Alfonsa Dieza Carabantesa, državnog službenika mlađeg od nje 24 godine. Ova veza izazvala je šok i zabrinutost u obitelji, no vojvotkinja je ostala odana svojim osjećajima i suprotstavila se skeptičnim mišljenjima.

U javnosti se širilo mišljenje da je Alfonso bio s vojvotkinjom samo zbog njezinog bogatstva. Međutim, kako bi dokazao svoju iskrenost, pristao je na potpisivanje predbračnog ugovora. Osim toga, vojvotkinja je prije vjenčanja sve svoje imanje podijelila između djece, unuka i Alfonsoa. Unatoč kontroverzi, njihova ljubav je opstala.

Vojvotkinja od Albe nije voljela govoriti o novcu, a istinski umjetnici poput Pabla Picassa smatrali su je inspirativnom. Unatoč raznim spekulacijama o njenom izgledu, vojvotkinja je ostala vjerna svojim vrijednostima i ljubavi koju je dijelila sa svojim partnerom.

Piše: Showbuzz

Related Article