Ratko Rudić, najuspješniji hrvatski trener svih vremena, poznat po osvajanju 38 medalja, od čega 16 zlatnih, krije još jednu strast izvan vaterpolskog bazena. Uz svoje velike sportske uspjehe, Rudić je i umjetnik čija kreativnost seže do slikarstva. Saznajte više o ovom nevjerojatnom treneru u prilogu In magazina.

Unatoč mirovini, Rudić ne poznaje odmor. Izložba u galeriji Kranjčar otkrila je da se iza sportskog velikana krije i umjetnička duša. Rudićeva izložba je nastala izmotiva da se napredak postiže kroz suočavanje sa slabostima i konstantnim razvojem, što vrijedi i za slikarstvo.

”Kao i u sportu, napredovanje zahtijeva suradnju s jakim timom i suočavanje s vlastitim slabostima i prednostima. Ne bojim se negativnih kritika jer su nam loši rezultati prije velikih natjecanja donijeli velike koristi. Loši rezultati su motivirajući, dok postizanje dobrih rezultata donosi olakšanje. Ova analogija vrijedi i za slikarstvo”, objašnjava Rudić.

Slikanje je oduvijek bila Rudićeva strast. Nakon srednje škole, razmatrao je mogućnost upisa na Likovnu akademiju, ali na kraju je vaterpolo prevladao. Slikarstvo je neplanirano postalo dominantno u njegovom životu dok je bio u Italiji i provodio vrijeme u lockdownu.

”Korona je na mene pozitivno utjecala zato što sam se vratio svojoj strasti koju sam oduvijek nosio u sebi. Slikanje me opušta i daje mi prostor za izražavanje”, kaže Rudić.

Tijekom svoje sportske karijere, Rudić je bio poznat kao zahtjevan trener.

”Iako sam bio strog u treningu, uvijek sam izlazio u susret igračima kad su imali privatne probleme. Poticao sam ljubav prema umjetnosti među njima. Na primjer, dok su igrali utakmicu u Bilbau, predložio sam im posjet Guggenheimu. Ispostavilo se da su svi radije željeli posjetiti muzej nego trenirati”, prisjeća se Rudić.

Često je igračima predlagao knjige za čitanje i provjeravao jesu li ih pročitali.

”Vjerovao sam da čitanje razvija kvalitete koje su im potrebne u sportu. Ne mogu reći koga sam ispitivao, ali sam provjeravao njihovo znanje pročitanog. ”

Rudić priznaje da se njegova umjetnost razvija na poseban način i da uvijek čeka da slika dosegne svoj idealni oblik.

Sigurni smo da od Ratka Rudića još možemo očekivati mnogo u budućnosti.

Pridružite se i vi In magazinu koji možete gledati od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV. Propuštene emisije možete besplatno pogledati na novatv.hr.
– Piše: Showbuzz

Related Article