Uskoro će se u Zagrebačkom plesnom centru premijerno održati plesna predstava “Žar ptica”, koju je kreirao istaknuti rumunjski koreograf Sergiu Matis. Predstava će se izvesti 13. listopada, a reprizne izvedbe su zakazane za 14. listopada, te 1. i 2. prosinca. Branko Banković, Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić i Ida Jolić su glavni izvođači u predstavi.

Tema predstave “Žar ptica” je tuga i očaj u svijetu koji gori. Ples postaje sredstvo bijega od vlastitog ljudskog oblika i simbolizira težnju za ponovnim rođenjem i promjenom. U svijetu bez nade, tražimo spas u mitovima i narodnim pričama koje su utemeljene na snazi prirode.

Središnja ideja predstave je potraga za “Žar pticom”, inspirisanom narodnim predanjima. Dok mnoge vrste životinja suočavaju prijetnju izumiranja, “Žar ptica” predstavlja beznadan napor za očuvanjem prirode unutar kazališnog prostora, podsjećajući nas na nerazdvojnu povezanost ljudske vrste i okoliša.

Koreografiju i tekst predstave potpisuje Sergiu Matis, koji je istaknuti rumunjski koreograf baziran u Berlinu. Matis je osim vlastitih radova, radio na koreografiji za razne kazališne produkcije te se bavio plesnim obrazovanjem diljem svijeta.

U suradnji s autorskim timom, Matis je ostvario dramu pod nazivom “Žar ptica”. Mila Pavičević je dramaturginja, Dina Ekštajn asistentica koreografije i dramaturgije, Bojan Pogrmilović vokalni pedagog, a Hrvoje Nikšić autor glazbe. Kostimografiju je osmislila Zdravka Ivandija, asistirala joj je Ana Roko, dok je oblikovatelj svjetla Saša Fistrić i fotografkinja Nina Đurđević. Vizuali su djelo Tihomira Filipeca.

Predstava je ostvarena u suradnji s Zagrebačkim plesnim centrom kroz program Nerezidencijalne podrške. Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Piše: Showbuzz

Related Article