U ponedjeljak 16.10.2023. godine obilježavamo šesnaest dugih godina od tragične smrti Toše Proeskog. Taj trenutak 2007. godine zaustavio je vrijeme, ostavljajući regionalnu glazbenu scenu u šoku.

Svakoga na svoj način obuzima sjećanje na čovjeka i pjevača s anđeoskim glasom koji je svojim glazbenim i ljudskim djelima ostavio neizbrisiv trag. Njegovi sugrađani u Kruševu, kao i njegovi brojni obožavatelji, posjetit će njegovo posljednje počivalište kako bi odali počast makedonskom slavuju.

Svijet nije mogao pronaći riječi kritike ni za života ni danas, što dovoljno govori o Tošinoj iznimnosti. Njegove riječi: “Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnom” urezale su se zauvijek u srca onih koji su ga poznavali osobno, ali i u srca brojnih obožavatelja koji su ga zavoljeli kroz njegovu glazbu.

Već tradicionalno, obožavatelji su organizirali niz događanja u spomen na Tošu. Tako će se uoči obljetnice održati misa u nedjelju 15.10. u 10 sati u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu, na adresi Nova cesta 178. Među onima koji njeguju posebnu tradiciju su i maratonci koji će trčati od Nove Gradiške do Tošinog rodnog Kruševa. Memorijalni maraton kreće u subotu 14.10. u 17:00 sati ispred Elektrotehničke škole u Novoj Gradiški.

Šesnaest dugih godina kasnije, Tošine riječi “Ve Sakam Site” (Sve Vas Volim) još uvijek pokazuju dubinu srca tog skromnog mladića koji se uvijek nesebično angažirao da pomogne onima kojima je bila potrebna pomoć. Nakon toliko vremena, možemo samo zaključiti: uvijek ste u našim srcima i mislima!

Piše: Showbuzz

Related Article